måndag, december 25, 2006

Juldagen

Denna dag i historien.
Det här är berättelsen om när vår lilla juldagsflicka kom till världen.

15 dagar innan dagen D. Den blivande mamman skriver i sin dagbok att hon är likgiltig. Nollställd. Snorig och förkyld. Hon vill bara gråta. Rädd för vad som ska komma och om hon ska klara det här. Hon ber efter att all entusiasm och glädje ska återvända.

På julaftons morgon går slemproppen. Sammandragningarna blir tätare. På julaftonseftermiddagen börjar de dessutom göra ont, så har det inte varit tidigare.

Hela natten vankar den blivande mamman av och an, försöker värma saftsoppa men häller ut den igen när hon känner doften. Försöker klocka värkarna men somnar ifrån tidtagningen hela tiden och vaknar nån minut senare av nästa. Ringer sjukhuset och får rådet att ta ett varmt och avslappnande bad men gör det inte för att störa grannarna mitt i natten. Blivande pappan sover. Vid fem på juldagsmorgonen skriver mamman i dagboken att det gör ondare och ondare och att det nog är dags att väcka pappan snart och åka in.

"06.10 - Det här är jobbigare än jag trodde".

Den blivande mamman är redan öppen fem centimeter när de checkar in vid tvåtiden på eftermiddagen. Sen fortskrider värkarbetet timme efter timme. Hon andas lustgas och får värmande handdukar på magen. Vid halv åtta upplyser den dimmiga mamman att inte fostervattnet gått. Man tar hål på fosterhinnan och strax efter sätter krystvärkarna igång på riktigt.

När den lilla, lilla flickan möter vinterkvällens mörker för första gången har klockan hunnit bli ett par och några minuter över åtta på juldagskvällen. Pappa får ta hand om henne första dygnen medan mamma återhämtar sig från komplikationer i samband med födseln.



Idag fyller vår älskade gullesnutta tio år. Tio fantastiska år fyllda av skratt, värme, frustration, allvar, rädsla, glädje och inte minst enorma mängder KÄRLEK! Det är ett under att kärlek kan vara så stark och att den bara tilltar med oförminskad styrka i takt med att hon blir större.

Min dotter F - det finns inte ord stora nog att förklara min kärlek till dig och min lycka att få vara din mamma. Du berikar mitt liv, vi lär av varandra och jag ser fram emot alla fina stunder och alla år som vi kommer att ha tillsammans genom livet.

De allra största grattispussarna från Mamma C

2 kommentarer:

Anonym sa...

Så liten men ändå sig så lik!

Stora grattiskramar från gudmor och gudsyster!!!

//M

Anonym sa...

Grattis på födelsedagen... så söt hon är :)

/J