lördag, september 08, 2007

På väg mot en vanlig förändrad vardag

Besatt är kanske fel ord.
Upprymd också.
Fokuserad är nog rätta benämningen på vår nya vardag med ett barn med diabetes.

Jag pratar om det dagligen. Mitt sätt att bearbetar sommarens omvälvande händelser antar jag. För det är stort. Jag tror det är först när man ser oss in action som man kan förstå hur mycket pyssel det är kring ett barn med diabetes. Till en början. Det kommer ju att falla på plats för oss också med tiden.

Varför behöver vi insulin?
Jo, kroppens celler behöver socker - energi - och insulinet "låser upp" cellerna och släpper in sockret. Utan insulin, inget socker till cellerna = du blir orkeslös. Orsaken till att man blir extra törstig när man insjuknar är att sockret driver ut vätskan ur kroppen. Inte nog med att man alltså blir orkeslös av att inte få någon energi, man blir uttorkad också. Och får kramper till följd av för lite mineraler i kroppen.

Innan F blev sjuk var hon rysligt dålig på att äta mat. Allt som var sött gick däremot utmärkt. Ju sötare desto bättre. Jag tyckte det nästan var otäckt ibland att se hennes ögon fokusera på godis eller glass. Jag har plussat ett och ett och tror jag förstår varför.

Hela hennes kropp måste ju ha skrikit "HALLÅ, VI HAR INGEN ENERGI HÄR NERE, ÄT MER SOCKER FÖR SJUTTON GUBBAR, ÄT SÅ MYCKET DU BARA ORKAR!!!" Och hon åt. Utan att det blev bättre såklart eftersom insulinnycklarna inte fanns eller var för få för att låsa upp cellerna. Och så höll det på tills kroppens sista försvarsmekanism sattes in - kroppen började bryta ner proteinet i kroppen som ett sista försök att få energi.

Utebliven smekmånad
Man brukar kalla första tiden för ett barn som sjuknar in i en typ 1-diabetes för "smekmånad" eller remission. Under den perioden, kan vara upp till tre år, tillverkar fortfarande bukspottskörteln insulin som hjälper kroppen att hålla jämna nivåer.

F verkar inte ha någon sådan period. Hennes egen insulinproduktion är i det närmaste obefintlig. I min värld tror jag att den perioden redan har varit för henne, innan hon blev sjuk. Jag tror att hennes kropp har fått kämpa säkert över ett år under tiden som hennes insulinceller långsamt slagits ut. Troligtvis accelererade sjukdomen när hon fick vattkoppor i julas. I våras vet jag att hon hade känningar på eftermiddagarna. Vi pratade om det och reglerade det med frukt.

Att hon inte har någon egen produktion betyder att hennes värden svänger rätt kraftigt. En normal person ligger mellan 5-7. Hon pendlar mellan 2,5 som är väldigt lågt och ger kraftig känning och 17 som i motsats är alldeles för högt.

Över tjugo gånger per dygn sticker sig F antingen i armen, fingrarna, benen eller magen. Det har resulterat i prickiga fingertoppar och blåmärken på låren. Ju säkrare vi blir med värdena, desto färre gånger kommer hon att behöva sticka sig. Jag har börjat fundera på insulinpump och det kanske det blir när vi fått lite mer stabila värden. Pumpen pytsar in insulin ungefär på samma sätt som när man tar sprutorna, bara det att hon slipper sticka sig så många gånger per dag. Nålen på pumpen byts var tredje dag tror jag. Det blir ett framtida projekt.

En frisk tjej tillbaka
Helt felaktigt brukar jag ändå säga att F blivit frisk trots sin sjukdom. Hon ler så hon strålar, har börjat prata mer och intressera sig för saker. Kroppen utstrålar mer energi och kraft och hon äter som aldrig förr. Jag är på väg att få min dotter tillbaka, det är en så härlig känsla att det inte går att beskriva.

Imorgon kväll kommer hon, mitt hjärtetroll! sa Cinks längtande...

7 kommentarer:

Anonym sa...

Äsch vad du bloggar :) Ibland INGET på typ...100 år o sen hur mycket som helst - kul!!!

Ja du - livet förändras när saker som det där inträffar. Vattkoppor verkar vara en igångtriggare - vi vet ju ff inte vad som är fel med Dante!

Mys med go-dotter ikväll - härligt!!!

Anonym sa...

Hihi, ja, när tid ges så är jag en baddare på att skriva minsann. Massa tankar som yr omkring där i knoppen =D Oroligt med Dante, hur mår han?

Anonym sa...

Han mår ok just nu men det går f upp och ner! Sjukhusbesök även under sommaren o magen m¨år inget vidare o han mår illa - men dom hittar inget! Det går upp och ner helt enkelt!!

Anonym sa...

Usch, va oroligt :/ Är han en känslokille eller? Orolig mage, tänker jag? Hm, tumme för att det är nåt som liksom växer bort...eller att de hittar var det är. Ovissheten är värst. Kram!

Anonym sa...

Han VAR inte det - han hade bara astman INNAN vattkopporna men sen dess har det hållit på - jag lovar - de har kollat allt!! Nu är han mer känslokille eftersom han blir rädd för allt som händer som han inte känner igen ! Ja som sagt de har kollat det mesta - Allergier, hjärnan u name it - ändå fortsätter det - USCH! NÅ`T har vattisarna triggat igång men det visar sig väl med tiden - ovisshet sucks!! Han är iallafall kryare nu än han var i våras - DET är skönt! Vi vä'ntar på att bli utredda helt av gastro - sen får vi se!!

Ha en myskväll nurrå :)

Anonym sa...

Jag instämmer, hon har säkert haft detta på gång en tid, det förklarar mycket eller hur. GE MIG SOCKER! No wonder liksom, kroppen kräver energi, och det FORT!

kram på goddaughter imorn!!//M

Anonym sa...

Det är intressant med kroppen tycker jag och jag misstänker att du blivit väldigt insatt i detaljer på ett brutalt sätt.

Även om det är tråkigt att hon är sjuk så är det ju väldigt bra att ni fått reda på vad det är och framför allt hur ni kan reglera det hela så att hon mår bra! Underbart att du fått din dotter tillbaks!

Hoppas att allt gör att hon själv och ni växer av det här, både för att hon får må bra och för att hon är så duktig och klarar det!

Styrkekramar till hela Cinksfamiljen!